Skip to main content

Inspireras av kocken och konditorn Tea Malmegård

Blogginlägg   •   Maj 09, 2018 14:41 CEST

Dorotea "Tea" Malmegård spritsar i TV4 Köket. Foto: Cici Möller

Stjärnkonditorn, kokboksförfattaren och självutnämnda sockerjunkien Dorotea ”Tea” Malmegård är en matprofil att inspireras av. Hon är TV4 Kökets bakexpert, driver cateringföretaget DoMa och vet hur man fixar en riktig pangmiddag för vännerna. Vi var nyfikna på vilka magasin hon inspireras av, vad hon gör för att varva ner samt hennes bästa tips för att skapa ett bra surr på middagen.

”Tea”, som hon helst kallar sig, har hunnit med en hel del. Efter studier i London jobbade hon på stjärnkrogar som Lux och Operakällaren, hon fixade den berömda Macaron-tårtan till prinsessan Madeleines bröllop, säkrade en andraplats i Dessertmästarna på Kanal 5 och har dessutom skrivit boken Desserter!.

Hur kommer det sig att du det blev så mycket desserter?

Redan när jag pluggade till kock i London tyckte jag det var väldigt kul med desserter och hade också en fallen för det. Sedan föll det sig så att jag fick en konditortjänst på Operakällaren och på den vägen är det! Men idag lagar jag mat också såklart, inte dumt med en bra mix.

Vi hörde ett rykte om en supperclub vid namn DoMa?

Haha det stämmer! Jag driver sedan 4 år tillbaka företaget DoMa. Det började som en supper club i vårt vardagsrum, men när vi fick barn funkade det av förklarliga skäl inte längre. Nu erbjuder vi skräddarsydd catering för privatpersoner och företag. Det innebär att vi inte har en fast meny, utan vi lyssnar på kundens idéer och kan anpassa maten helt efter önskemål. Det är verkligen kreativt och blir allt från family-style rätter till guldglittriga donuts.

Har du en typisk morgonrutin?

Nej, vi har en två-åring hemma. Jag är glad om jag får i mig frukost.

Mest spännande restaurangen just nu?

Franzén ligger högt på att göra listan igen nu när de har fått tre stjärnor i Guide Michelin. Volt och Agrikultur gillar jag också skarpt.

Vad läser du för magasin?

Måste erkänna att det blir en hel del skvaller. Men jag gillar också Plaza interiör, Elle och Restaurangvärlden. Jag läser ofta magasin på tåget eller flyget och då vill jag bara bli underhållen. Tycker dock det är opraktiskt och inte så miljövänligt att köpa tidningarna och sedan bara slänga dem, gillar konceptet med magasin i paddan - inget onödigt miljösvinn och man har alltid med sig alla magasin i fickan. Känns dessutom bra att göra något vettigt som att läsa magasin istället för att spela candy crush på mobilen.

Läser du några speciella magasin för matinspiration?

Jag läser mycket branschtidningar som till exempel Restaurangvärlden. Gillar också att sitta och bläddra i Gourmet för inspiration.

Vad serverar du helst när du bjuder på middag?

Generellt sett gillar jag alltid att servera family style. Det gör att alla är mer engagerade, man skickar saker fram och tillbaka. Det är världens enklaste stämningshöjare om du frågar mig. Dessutom behöver man inte stå i köket och lägga upp och fixa med serveringen.

Vad har du i glasen?

Beror såklart på vad man äter. Men jag gillar alltid bubbel!

Vad tycker du är viktigt när man har gäster hemma på middag?

Att vara med själv. Många gömmer sig i köket halva middagen. Egentligen är det trevligare för alla om man fixar något enkelt, förbereder så mycket som möjligt och inte ställa för höga krav på sig själv. Jag är i och för sig queen på att be om ursäkt för att det är stökigt hemma, men det är ju egentligen rätt onödigt. Fokusera på att ha det trevligt, köp hem pizza om det är så.

Hur får du till en härlig stämning på middagen?

Jag gillar att göra en playlist som är anpassad efter middagen och folket som kommer. Inte gästernas favoritlåtar, utan mer vad jag tror kommer skapa en bra stämning givet sällskapet.

Hur tycker du man får till ett bra surr på en middag?

Jag är bra på quiz och det har använts flitigt vid olika events. Ibland är det en lite halvnervös värd och då är quiz världens enklaste grej för att få igång snacket. Folk får jobba på lag och det skrattas mycket. En favorit är helt orimliga quiz som ingen kan svara på, typ ”En känd engelsman ligger överst på listan av Spotifys mest spelade låtar, vilken tjej dejtade han 2013?”. Helt omöjligt och alla börjar gissa och skämta. Det är kul!

Vilka är dina 3 måsten i köket?

Oj, jag kan säga hur många prylar som helst. Men som konditor är det våg, en bra skalare som inte tar för mycket av frukten, Microplane rivjärn och en finmaskig sil. Det var fyra. Men ändå!

11 snabba med Tea

Lägger helst pengar på… Mat och dryck.

Reser helst till… En häftig restaurang där vi fått bord. Vi reser ofta med mat och dryck som destination.

Favoritplats för avkoppling… Vilket spa som helst i Stockholm.

Första du gör på morgonen… Dricker kaffe.

Första appen du öppnar… Instagram.

Favoritflöde… Cedric Grolet (@cedricgrolet) är en favorit. Allt han gör är så jävla perfekt och orealistiskt men väldigt härligt för ögat. 

I ditt eget Instagramflöde hittar vi… 95 % mat. Och 5 % privatliv.

Favoritpodcast… Alex och Sigge, Sinnessjukt och P3 dokumentär är några favoriter.

Senaste serien du streamade… Senaste favoriten är Homeland. Men jag sväljer det mesta, gillar att kolla på brudserier som Scandal och Grey’s Anatomy i badet.

Mest spelat på din Spotify... First Aid Kit är en favorit. Och Adele och Amy Winehouse.


Alla Teas favoritmagasin hittar du i magasinappen Readly som du enkelt tar med dig överallt.